Fisheye l

If the prediction that we have 9.6 billion people by 2050 is true, we will have to invent the world anew. Solar panels, electric cars, wind turbines—will not save us. The only real solution is a radically different way of thinking about our relationships to each other, natural resources and other living mechanisms. ‘FISHEYE LAB’ is a design laboratory developing narratives for a future ‘water related society’ negotiating relations between different species and water habitats; a narrative testing balances between nature-culture, wet-dry, energy- spenditure, small-big, understanding connections between the microorganisms and global flows.

The four project scales: global, regional, architectural and microscopic

小さな船の中に天井の低いカフェのようなスペース。そこにテーブルを囲み、詰め合わせながら座り込むお客様たち。私はそこへ過去に取り組んだ「アーネマウデンプロジェクト」や「窪津プロジェクト」などのプレゼンをしに途中乗船、下船した。
 船内に注ぎ込む初夏の光はプロジェクターから投影される映像を遮り、スピーカーの音はうまく繋がらない。ただ、器材がうまく起動するかどうかは二の次で、ここでは水上を揺れつつ移動する船の母体空間の中で、乗船客たちが私や他の語り手の言葉やイメージに目や耳を傾け、何かを共有する感覚をもつことが最優先なのである。映像を含む私の語りに「はー」とか「ほー」という相槌の声が上がれば、私も声に熱を入れてみる。ダンボールから円い穴をくり抜いて即興した、連想についてのやりとりが一体感のピークとして思い返される…。(回想)

— Takako Hamano

Lina investigates the finds during a field trip in the IJsselmeer. Trip to see, listen and find diverse species with marine biologist Harm van der Geest.

Layered regional Fisheye map, of the IJsselmeer - Markermeer.

Markermeer als metafoor

Blue ecology. Goed gekozen, het Markermeer als metafoor voor een toekomst die ons te wachten staat als we met oogkleppen op doorgaan. De technocratische benadering van destijds, met het accent op compartimentering en beheersing, heeft van de voormalige Zuiderzee een harde, gesloten bak zoetwater gemaakt; een reservering voor later te maken land….

Ontwerp en wetenschap

Is het een pamflet? Ja, het agendeert de vraag hoe mens en natuur samen kunnen leven om er samen sterker uit te komen; de eindige manier van overleven.

Tegelijk illustreert het project vanuit het perspectief van een voor overleving vechtende vis de rijkdom van het onderwaterleven. En leert ons met sprekende en goed onderbouwde beelden het belang van het bouwen aan het onderwaterlandschap. Met als doel het herstel van een verstoord ecologisch systeem dat zich nog steeds aan het settelen is na de harde afsluiting van de Zuiderzee.

Mooie droom!

Maar wat mij betreft is het ook een mooie droom. Dit wil je mensen laten beleven. Hiermee wil je mensen leren kijken. Zijn er nog andere koppelingen mogelijk? Waarmee nog weer andere partijen in beeld komen die bij zouden kunnen dragen om deze uitzonderlijke bestemming toe te voegen aan ons unieke binnenmeer, met hoogwaardige natuur midden in een duurzame stedelijke samenleving.

— Saline Verhoeven

Hybrid species of the post-antropocene.

Captain has never seen this map: with the layers of geology, habitats, tourism, heritage, archaeology, water currents, traffic lines.

An impression of the Fisheye at architectural scale.

Exploded axonometry of the XS scale, the proposal for the landscape-architecture intervention: an experimental 'living landscape' research centre

Section of the Fisheye at the architectural scale.

The exhibition during the Volksvlijt Expo centred around not just the structure of the Fisheye, but a wider utopian perspective of a non-anthropocentric ecology

Plan of the exhibition. Set-up with the fish crates and the contant manager of each of the crates.

Fisheyes!

Markermeer excursion.

Process cards: asking questions on biodiversity, technology, economy, storytelling...

Fisheye Lab van Bureau LADA maakte deel uit van Volksvlijt 2056, een tentoonstelling over de economische toekomst van Groot Amsterdam, voorjaar 2016 twaalf weken lang te zien in de OBA aan het Oosterdok. Als een van de twaalf installaties introduceerde Fisheye een bijna vergeten dimensie van de Amsterdamse economie – een die puur op exploitatie is gericht: de natuur. Inderdaad, de vis wordt duur betaald. Door paling te kiezen als vissoort die door verontreiniging en overbevissing bijna is verdwenen uit het IJmeer en Markermeer, wees de installatie op de samenhang tussen mens, economie en natuurlijke omgeving, op alle schaalniveaus. Het Lab, opgebouwd uit viskratten uit de haven van IJmuiden en voor schoolkinderen aandoenlijk gepresenteerd, toonde een drijvend eiland als een democratisch platform, een soort Stopera voor dieren en vissen. De boodschap: pas als de paling een volwaardige stem krijgt, zal het beter gaan met de stad en met de wereld.

— Zef Hemel

Publication 'Dream your own Future'

Cultivating Algae